Keresés ebben a blogban

FONTOS!!!

EZ AZ OLDAL NEM LETÖLTŐ OLDALKÉNT SZOLGÁL!
ÉS EMAIL-BEN SEM KÜLDÜNK KÖNYVEKET!

2016. február 15., hétfő

M. C. Beaton: Hamish Macbeth 1-9.


Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás


Amikor a legyezőhorgász-tanfolyamhoz csatlakozik egy munkáspárti főrend özvegye, Lady Jane Winters, aki mellesleg vitriolos tollú bulvárújságíró, rögtön felborzolódnak a kedélyek. Éles nyelve és nyers modora nem kíméli Hamish Macbethet, a helyi rendőrt sem, ám az még neki sem fordul meg a fejében, hogy valaki örökre el fogja hallgattatni a tolakodó hölgyet. 

Miután Lady Jane holttestét kihorgásszák a folyóból, Hamish a gyönyörű Priscilla Halburton-Smythe segítségével próbálja felkutatni a gyilkost. Ehhez először is az áldozat életét kell felgöngyölíteni. A rengeteg gyanúsítottat nem könnyű szóra bírni, a szószátyár áldozat viszont sajnos már nem beszél. Hamish tudja, hogy a titkok veszélyesek, a tudás hatalommal jár, és a gyilkosok rendszerint ismét lecsapnak… 

Az Agatha Raisin-könyvek népszerű írónőjének Hamish Macbeth-sorozata olyannyira sikeres, hogy turisták özönlenek Észak-Skóciába, ahogyan régen Sherlock Holmes „szülővárosába”. Eddig 28 kötet jelent meg, és a regényekből a BBC televíziós sorozatot készített, amelyben Robert Carlyle személyesítette meg Hamisht.


Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég


A langaléta Macbeth őrmester első ránézésre kissé bambának tűnik, ám helyén van az esze és szíve. Mindkettőre szüksége is van, amikor újabb bűntény történik békés skót-felföldi falujában, pontosabban abban a kastélyban, ahol éppen Priscilla eljegyzését tartják. 

Az őrmester titokban már régóta szerelmes a lányba, de amikor az egyik vendéget -egy jóképű nőcsábászt- holtan találnak, a falusi rendőrt érzelmei nem akadályozzák meg abban, hogy elfogulatlan nyomozásba fogjon. A tettes felderítése azonban nem könnyű feladat, sokan haragudtak a „szépfiúra”. Ki tehette? Melyik megbántott, megcsalt, félrevezetett hölgy? Vagy egy még jobban megbántott, felszarvazott férj? A helyzet csak bonyolódik, amikor az egyik vendég magára vállalja a gyilkosságot. 

Macbeth őrmester ezúttal is remekel, és a bűntett megoldása mindenki számára meglepetést tartogat.


Hamish Macbeth és a kannibál homárok


Hamish Macbeth, a langaléta őrmester újra színre lép. Legnagyobb sajnálatára ezúttal nem szeretett Lochdubh-jában és viszonzatlanul imádott Priscillája közelében, hanem egy másik skót kisvárosban, Cnothanban, ahová az ottani rendőr helyettesítésére hívja a kötelesség. Az új hely nem lopja be magát a szívébe – itt nem kedvelik az idegeneket. Az angolokat aztán végképp nem.

Ezért is lesz közellenség Mr. Mainwaring, aki nemrégiben érkezett Cnothanba, és rövid idő alatt számos ellenséget szerzett magának. Így aztán nem csoda, hogy amikor egy homárokkal teli medencében egy csontig lecsupaszított holttestet találnak, az áldozatban mindenki Mainwaringet véli felfedezni. 

Valóban ő-e a felismerhetetlen hulla? De ki a sok ellensége közül az elkövető? A homártenyésztő Jamie Ross vagy az alkoholista Sandy Carmichael? Jenny Lovelace, a festőnő? Mi a helyzet a lelkésszel és a feleségével? 

Mindenkinek oka volt gyűlölni az említett urat. 

Közben színre lép Blair főfelügyelő, aki sosem volt híres sem az eszéről, sem arról, hogy kedvelné Hamisht. Közben két újabb haláleset is történik, és az őrmesternek mintegy titokban kell nyomoznia – ezúttal is sikerrel. 

A bugyutának kinéző, ámde zseniális Hamish Macbeth újra lerántja a leplet minden titokról.


Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda


Az álmos észak-skóciai faluban, Lochdubh-ban immár két hete süt a nap, ami nagy szó a borongós, esős nyárhoz szokott felföldieknek. Hamish Macbeth, a helybéli rendőr is roppantul élvezi komótos, eseménytelen júliusi életét. 

Ám új emberek költöznek a faluba: Trixie Thomas, az eszményi háziasszony, és gyámoltalan férje, Paul. Trixi térül-fordul, s máris fölbolydul a falu. A hitvesek megszállottan tökéletesek akarnak lenni, a férjeket viszont az őrületbe kergetik, és valakit – tán többeket is? – gyilkosságba… 

Hamish a maga találékony módján lát hozzá az eset kibogozásához, és ezúttal nem csak az önelégült Blair felügyelőt kell kicseleznie, hanem örök szerelme, Priscilla milliomos londoni lovagját is.


Hamish Macbeth és a rosszéletű nagynéni


„Van még élet a vén csajban!” – rikkantja a gazdag nagynéni, akit egy gáláns kézcsók ráz fel szerelmi bánatából, amely elől a Skót Felföld legtávolabbi, álmos falujáig menekült, zsírpárnák és tweed alá rejtve valódi énjét. Három hónappal később, Maggie Baird ismét a régi formáját hozó, gyönyörű bombanő. Meghívja lochdubh-i házába négy, hajdani szeretőjét, hogy férjet válasszon öreg napjaira. 

Amikor Maggie kocsija lángba borul, öten gyanúsíthatók az előre megfontolt gyilkosság elkövetésével: a négy férfi valamint a félszeg unokahúg, akit a rosszéletű nagynéni ki akart semmizni. 

Hamish Macbethnek ezúttal duplán kell latba vetnie kivételesen jó szimatát és emberismeretét, ugyanis első számú gyanúsítottját hamarosan átvágott torokkal találják… 


Hamish Macbeth és a gyilkos vakáció


Hamish Macbeth az önsajnálat szorításában senyved, úgy érzi, a halál mezsgyéjén jár. Értsd: komiszul megfázott. Priscilla egyik barátnője zökkenti ki pocsék hangulatából, amikor meghívja a Hebridákon lévő egészségfarmjára, a Vidám Vándorba. A trendi magazinok pszichoblabláját szajkózó, szexis Jane voltaképp azért viszi magával Hamisht, mert nemrégiben két gyanús baleset érte, és egy jósnő szerint valaki távolból az életére tör. 

Furcsa, nem igazán vidám társaság tölti a karácsonyt a Vidám Vándorban, Jane féltékenykedő exférjét is beleértve. Mikor az egyik vendéget törött nyakkal találják a tengerparton, és a helyi illetékesek balesetnek nyilvánítják az esetet, Hamish fölhívja élete sorscsapását, Blair főfelügyelőt, aki fogcsikorgatva ugyan, de a széljárta szigetre repül – hátha mégis a legkevésbé kedvelt felföldi zsarujának van igaza, és csakugyan gyilkosság történt…


Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester


„Mekkora hatalom a pénz! Ha Andrew Trent szegény lett volna, a családja valószínűleg már réges-rég veszélyes őrültnek nyilváníttatja”, morfondírozik Hamish Macbeth, a vörös hajú, langaléta skót rendőr, amikor egy bizarr gyilkosság helyszínére hívják. Az áldozat: az idétlen tréfái miatt közutálatnak örvendő, dúsgazdag bébiételgyáros. A gyanúsítottak: a felföldi udvarházban összegyűlt összes pénzsóvár rokon, az öccse a piszkafa nejével, a két vénkisasszony lánya, az örökbe fogadott fia és annak menyasszonya, a Marilyn Monroe-t utánzó sorozatszínésznő, az atomfizikus unokaöcs és rózsaszín hajú kolléganője, továbbá a spanyol inas meg az erdőkerülő, akivel az öregúr megbocsáthatatlanul gonosz tréfát űzött.
Hamish ezúttal nem engedi át „ingyen” az ügy megoldásának dicsőségét Blairnek. Ebben a fekete humorral fűszerezett krimimben ő az, aki utoljára nevet…


Hamish Macbeth és a torkos társkereső


„Manapság nagyon nehéz randizni, Hamish” – magyarázza a langaléta felföldi rendőrnek élete hajdani szerelme, Priscilla Halburton-Smyth. A férfi ugyanis nem érti, miért fordul épeszű ember társkereső ügynökséghez. A kérdés egyébként azért vetődik fel benne, mert a Tommel-kastélyszálló legújabb vendégei, a Magányos Szívek Klubjának tagjai abból a célból utaztak Londonból a messzi skót Felföldre, hogy az ügynökség közvetítésével találják meg a párjukat. 


A nyolc „szingli” közt van szürke virágbolt-tulajdonos, leányiskolai tanárnő, felkapaszkodni vágyó ifjú bróker, szende jogi titkárnő, gazdag playboy, középkorú áruházlánc-tulajdonos, idős államügyész és infantilis könyvkiadói alkalmazott egyaránt. Egyvalami közös bennük: mindannyian jól szituáltak. 


Maria Worth, a társkereső cég rátermett társtulajdonosa mindent ragyogóan megszervezett, ám egyvalamire nem számított: az üzlettársa megjelenésére. Peta Gore – aki gyönyörű unokahúgát is magával hozta az alkalomra – förtelmes étkezési szokásaival és kacérságával nem csupán a társaság gyűlöletét ébreszti fel, a sorsot is kihívja maga ellen… 



Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu


Különös alakok bukkannak fel a skót faluban, Lochdubh-ban: két utazó, egy lakókocsinak berendezett kiszuperált, öreg busszal. A feltűnően jóképű férfi és a nem épp úri modorú lány néhány nap alatt felforgatják a helybéliek életét, és innentől kezdve mintha mindenki kivetkőzne régi önmagából.
A lelkész házaspár meginog hitében, a doktor puritán felesége őrült költekezésbe kezd, az ártatlanul bájos Currie nővérek váratlanul egy „Eladó" táblát függesztenek ki a házukra.
Hamish Macbeth őrnagy csalhatatlan szimata az első pillanattól jelzi, hogy a csavargó pár körül valami nincs rendben, és az intő jelek sokasodásával végül bekövetkezik a szörnyű bűntény.
Az őrnagy munkáját csak nehezíti, hogy a nyakára ültetnek segédnek egy ifjú rendőrt, a tisztaságmániás Willie Lamontot, aki pedánsabb a legházsártosabb háziasszonynál is. A nyomozói munka iránt teljesen érdektelen Willie-vel nem sokra megy Hamish, ám annál inkább segítségére van a szálak felgöngyölítésében régi barátja, a bájos Priscilla. Hamish nemcsak a nyomozásra nem sajnálja az időt, hanem végre talán komoly elhatározásra jut a lánnyal kapcsolatban is…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Vélemény #71 #72 #73 #74 #75 #76 #77 #78 #79 #80

Marilyn Miller: A ​vezér Alexander Salvatore maga a megtestesült romlás, akit hajt a bosszúvágy és a hatalom iránti éhség. Mindenek f...